Szülői Munkaközösség

Szülői Munkaközösség

Szervezeti és Működési Szabályzat

2015. október 04. - matyas.szmk

POMÁZI MÁTYÁS KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA szülői MUNKAKÖZÖSSÉGE aktualizált

SZERVEZÉSI működési szabályzata

Pomáz, 2013. március a 2015. X.13. napi módosítással

 

   1. Általános rendelkezések

1.1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény 73. § (1) rendelkezése alapján a pomázi Mátyás Király Általános Iskolában szülői szervezet alakult.

1.2. A szülői szervezet neve: Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége. A könnyebb használhatóság érdekében röviden: Mátyás Iskola Szülői Munkaközösség.

1.3. Székhelye: a pomázi Mátyás Király Általános Iskola címével megegyező, azaz 2013 Pomáz Mátyás király utca 2., Képviselője a választmány elnöke, annak akadályozatása esetén a helyettese.

1.4. A szülői munkaközösség működésének anyagi feltételeit az iskola fenntartója a 2011. évi CXC. Törvény 84. § (1) és (2) bekezdése alapján költségvetésben köteles biztosítani. (A fenntartói jogokat az állami köznevelési alapfeladatnak minősülő feladatok ellátására való jogosultsággal rendelkező Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyakorolja)

1.5. A szülői munkaközösségre vonatkozó jogszabályok:

– A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény

– A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény

– A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

  1. A szülői munkaközösség tagsága, egyéni és szervezeti joggyakorlás

2.1. A szülői munkaközösségi tagság a tanulói jogviszonnyal automatikusan keletkezik, és a tanulói jogviszony megszűnésével automatikusan megszűnik.

2.2. A szülő ezen szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően gyakorolhatja mindazokat az egyéni jogokat, amelyek őt mint a szülői munkaközösség tagját a közoktatási törvényből, és a nemzeti köznevelésről szóló törvényből és annak végrehajtási utasításából, az iskola belső szabályzataiból valamint egyéb jogszabályokból eredően megilletik.

  1. A szülői munkaközösség alapvető céljai

3.1. A szülők tájékoztatása, véleményük kikérése és érdekeik képviselete a gyermekük oktatásával, az oktatás körülményeivel kapcsolatos kérdésekben.

  • Az oktató-nevelő munkát együttműködésükkel segítő szülők összefogása. A szülők-szülők, a szülők-intézmény a szülők-szülői szervezet közötti kapcsolat kialakítása, megszervezése és működtetése.
  • Az intézményben folyó oktatási és nevelési munkával kapcsolatos állásfoglalás, észrevétel kialakítása, a pedagógiai munka támogatása, az oktatási feltételek javítása.
  • Kapcsolatfelvétel és együttműködés az intézményen kívüli, az oktatás és nevelés színvonalát megőrizni és javítani kívánó helyi és országos szülői és egyéb szervezetekkel, egyesületekkel.

3.5. Az oktatás feltételeinek és minőségének javítása az intézménybe járó gyerekek érdekében. A felmerülő problémák közös megoldása

  1. A szülői munkaközösség felépítése, működése, működésével kapcsolatos alapelvek

4.1. Osztály szülői közösségek

4.1.1. Az egy osztályban tanuló diákok szülei osztály szülői közösségek alkotnak. A szülői közösség munkájában történő részvétel a szülő joga, ugyanakkor a szülő nem köteles részt venni a szülői közösség tevékenységében.

4.1.2. Az osztály szülői közösség feladata az osztályban tanuló diákok tanulmányi munkájának és közösségi tevékenységének támogatása, segítése, érdekeik képviselete, az osztály közösséggé válásának elősegítése. Az osztály szülői közössége figyelemmel kíséri a tanulói jogok érvényesülését, a pedagógiai munka eredményességét.

4.1.3. Az osztály szülői közössége együttműködik az iskolavezetéssel, az osztályfőnökkel, az osztály diákönkormányzatával.

4.1.4. Az osztály szülői közössége gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyeket az iskola szabályzatai számára biztosítanak, dönt saját programjáról, tevékenységéről, a szervezeti és működési szabályzat keretei között meghatározza szervezetét, vezetését, megválasztja képviselőit.

4.1.5. Az osztályközösségek képviselőit a tanév elején, annak első hónapjában az adott osztályközösségek szülei választják meg 1 évre legalább 50%+1 szavazattal. A szülői közösség ezzel a megválasztott szülőt megbízza a szülői szervezet által vállalt feladatok ellátásával.

4.1.6. A képviselők visszahívhatóak, ha azt az osztályba járó gyerekek szüleinek 10 %-a kezdeményezi és a visszahívást a szülők legalább 50 %-a + 1 fő szavazatával támogatja.

4.1.7. Az osztály szülői közössége véleményt nyilváníthat, javaslatot tehet az iskola munkájával kapcsolatos bármely kérdésben.

4.1.8. Az osztály szülői közösségének összehívását a megtárgyalandó téma megjelölésével az osztályban tanuló diákok szüleinek 20 %-a, az osztályfőnök, az iskolavezetés vagy az osztályban tanuló diákok 20 %-a kezdeményezheti. Az osztály szülői munkaközösségét a kezdeményezés alapján szorgalmi időszakban két héten belül össze kell hívni. Az osztály szülői munkaközösségét a munkaközösség választott vezetője vagy az osztályfőnök hívhatja össze.

4.1.9. Az osztály szülői közössége akkor határozatképes, ha az osztályban tanuló diákok 50 %-a + 1 fő a szülője jelen van. A szülői közösség határozatait nyílt szavazással egyszerű többséggel hozza, a jelen lévő szülők diákonként egy szavazattal rendelkeznek.

4.2. Az Iskolai szülői munkaközösség

4.2.1. Az osztályok szülői közösségeinek képviselői alkotják az iskolai szülői közösséget. Az iskolai szülői munkaközösség, élén a választmány áll. A választmány a szülői közösség legfőbb döntéshozó, véleményező, javaslattevő fóruma. A választmányba az osztály szülői közösségek saját döntésük alapján 2 képviselőt delegálnak. A választmányba az osztály szülői közösségek saját döntésük alapján minimum 1 képviselőt delegálnak. (mód: 2015.X.13.) A képviselők az osztályban tanuló diákok szüleit képviselik. A választott szülői szervezeti tagot akadályoztatása esetén az osztályából felkért szülő teljes joggal helyettesítheti a szülői szervezet ülésein illetve a napirendi pontok ismeretében véleményét az ülés kezdetéig írásban a szervezet vezetőinek leadhatja. Ha a szervezeti tag kétszer egymás után nem jelenik meg az ülésen, és helyettesről sem gondoskodik, akkor - a körülmények mérlegelése mellett – az iskolai szülői munkaközösség kizárhatja, és felhívja az osztály szülői közösségének, hogy új képviselőt kell delegálniuk.

4.2.2. Az iskolai szülői munkaközösség feladata az iskolai nevelő–oktató munka segítése, támogatása, az iskola és a szülők közötti együttműködés előmozdítása, részvétel a tanulók és a tanulói közösségek, a szülők és a szülői közösség érdekének érvényesítésében, a szülői közösségeket megillető jogok gyakorlásában.

4.2.3. A szülők tájékoztatása, véleményük kikérése és érdekeik képviselete a gyermekük oktatásával, az oktatás körülményeivel kapcsolatos kérdésekben.

4.2.4. Az intézményi szülői szervezetbe delegált tagok segítése véleményük kialakításában és beszámoltatásuk az intézményi szülői szervezet döntéseiről osztályszinten.

4.2.5. Az oktató-nevelő munkát együttműködésükkel segítő szülők összefogása. A szülők-szülők, a szülők-intézmény, a szülők-szülői szervezet közötti kapcsolat kialakítása, megszervezése és működtetése, támogatások felkutatása.

  1. Az iskolai szülői munkaközösség választmánya

5.1. Az iskolai szülői munkaközösség nevében a választmány gyakorolja a szülői szervezetet megillető jogokat. A választmány jogainak gyakorlását átruházhatja a választmány elnökére, a választmány vagy a szülői munkaközösség valamelyik tagjára, kivételesen olyan külső személyre, aki nem tagja a szülői munkaközösségnek.

5.2. Nem ruházhatja át a választmány az iskolával kapcsolatos egyetértési és véleményezési jogát. A szülői munkaközösség jogainak megsértése esetén törvényességi kérelemmel fordulhat a fenntartóhoz. A törvényességi kérelem, illetve annak elutasítása esetén a bírósághoz fordulás jogát sem ruházhatja át a választmány.

5.3. A választmány döntési joga kiterjed saját szervezetére, működésére, valamint mindazokra a kérdésekre, melyeket jogszabály vagy az iskola belső szabályzatai a hatáskörébe utalnak.

5.4. A választmány véleményt nyilváníthat, javaslatot tehet az iskolai életet érintő bármely kérdésben, kérdést intézhet az iskolavezetéshez, a nevelőtestülethez.

5.6. Az iskolai szülői munkaközösség választmánya szükség szerint, de évente legalább kétszer ülésezik. A választmány összehívását a választmány tagjainak legalább 20 %-a, legalább négy osztály szülői munkaközössége, a szülők legalább 10 %-a vagy az iskolavezetés kezdeményezheti, az ülés napirendjének megjelölésével. A választmányt a kezdeményezés alapján két héten belül össze kell hívni. A választmányt az elnök az igazgató közreműködésével is összehívhatja.

5.7. Az iskolai szintű szülői szervezet ülése nyilvános. Az ülésen tanácskozási joggal vesz részt az igazgató vagy az iskolavezetés képviselője. A választmány üléseire meg lehet hívni az iskola bármely tanárát, bármelyik szülőt. Ezen a szülők és az intézményben oktató pedagógusok – szavazati jog nélkül – bármikor részt vehetnek, a szülői szervezet tagjai hozzászólási lehetőségükről egyszerű többségi szavazással dönt. Állandó meghívott még a diákönkormányzat elnöke, az iskolai alapítvány képviselője, de lehetséges a kapcsolódó ügyekhez az illetékes személyek ideiglenes meghívása is.

5.8. A választmány akkor határozatképes, ha legalább a szülői közösségek által megválasztott képviselők 50 % +1 fő szülő szavazásra jogosult jelen van. A választmány akkor határozatképes, ha legalább a szülői közösségek által megválasztott képviselők 30 % +1 fő szülő szavazásra jogosult jelen van. (mód: 2015.X.13.) A választmányi ülésen minden osztály képviselőjének és az elnöknek egy-egy szavazata van. A választmány döntéseit nyílt szavazással, egyszerű többséggel hozza. Személyi kérdésekben a választmány dönthet a titkos szavazásról. Amennyiben a választmány az előre meghírdetett időpontban nem határozatképes, abban az esetben az ülés 15 percen belül ismét összehívható azonos napirendi pontokkal. Az ismét összehívott ülés a megjelentek létszámától függetlenül határozatképes.

5.9. Döntéseit a választmány nem határozatképes döntéseit írásbeli szavazással is meghozhatja. Ebben az esetben választmány tagjainak egyszerű szavazattöbbségének írásban való hozzájárulása szükséges.

5.10. A választmányt az elnök vezeti. Az iskolai szülői munkaközösség elnökét a választmány választja négy évre. A választmányt az elnök vezeti. Az iskolai szülői munkaközösség elnökét a választmány választja egy évre. (mód: 2015.X.13.) A választmány elnökére javaslatot tehet a szülői munkaközösség bármely tagja vagy az iskolavezetés. Több jelölt esetén az lesz a választmány elnöke, aki legtöbb szavazatot kapott. Ha nincs ilyen jelölt, új jelölést és választást kell tartani.

5.11. A szülői munkaközösséget az elnök képviseli. A választmány egyes ügyekben mást is megbízhat a szülői munkaközösség képviseletével. A szülői munkaközösséget az elnök, vagy távollétében a helyettese vagy helyettesei , hivatalos ügyekben a helyettessel (helyettesekkel) együtt képviseli(k). A választmány egyes ügyekben mást is megbízhat a szülői munkaközösség képviseletével. Pénzügyekről dönteni csak az SZMK választmányának, határozattal van joga. A döntés születhet egy kör E-mailen keresztül is, amennyiben a tagok (21 fő kötelező) 30 %-a + 1 fő, igennel szavaz elektronikusan. (mód: 2015.X.13.)

5.12. A választmány üléseit az elnök, távolléte esetén az általa megbízott választmányi tag vezeti. A választmány üléseiről emlékeztető készül, amely tartalmazza a napirendet, a megtárgyalt kérdéseket, valamint a választmány határozatait. Az emlékeztetőt az ülést levezető elnök (vagy az általa megbízott, az ülést levezető választmányi tag) és egy választmányi tag hitelesíti. Az emlékeztető elkészítéséről az iskolai szülői munkaközösség elnöke gondoskodik, egy példányát az iskola irattárában kell elhelyezni.

5.13. A szülői munkaközösség ülésére az egyes napirendi pontokról írásos előterjesztést kell készíteni, amelyet a tagoknak az ülés előtt legalább egy héttel elektronikusan meg kell kapniuk. Az írásos előterjesztést szervezet képviselője (elnök) állítja össze a tagok előzetes megkérdezésével. A napirendi pontok írásos előterjesztését a szülői munkaközösség az iskola faliújságára is kihelyezi.

5.14. Az ülésekről jegyzőkönyv készül, amit két az ülésen megválasztott jegyzőkönyv hitelesítő ír alá. A szülői munkaközösség választmánya a jegyzőkönyveket és határozatait köteles nyilvánosságra hozni. A választmány a nyilvánosságot és a hozzáférhetőséget az iskola honlapján és vagy az iskola épületében faliújságon való megjelenéssel teljesíti.

5.15. A szülői munkaközösség vezetősége köteles rendszeresen tájékoztatni a szülőket a munkájukról a szülői értekezleteken, vagy honlapon, vagy faliújságon keresztül.

  1. A Szülői munkaközösség feladatai

A szülői munkaközösség, jogszabályi felhatalmazás alapján az alábbi feladatokat látja el:

6.1. A szülői munkaközösség részt vesz az iskolai munkaterv valamint az iskolai tanév helyi rendjének véleményezésében.

6.2. A szülői munkaközösség részt vesz a fakultatív hit és vallásoktatás idejének és helyének meghatározásának véleményében.

6.3. A szülői munkaközösség tájékoztatja a szülőket a szülői munkaközösség döntését igénylő kérdésekről.

6.4. A szülői munkaközösség véleményez azokban az ügyekben, amelyekre a nevelés-oktatási intézmény (Mátyás Király Általános Iskola) a szervezeti működési szabályzatában meghatározott.

6.5. A szülői munkaközösség figyelemmel kíséri a gyermeki, tanulói jogok érvényesülését, a pedagógiai munka eredményességét,

6.6. A szülői munkaközösség a gyermekek, tanulók csoportját érintő bármely kérdésben tájékoztatást kérhet a nevelési-oktatási intézmény vezetőjétől, az e körbe tartozó ügyek tárgyalásakor képviselője tanácskozási joggal részt vehet a nevelőtestület értekezletein.

6.7. A szülői munkaközösség kezdeményezheti az intézményi tanács létrehozását.

6.8. A szülői munkaközösség kezdeményezheti az iskolaszék létrehozását.

6.9. A szülői munkaközösség véleményezi az intézményben üzemelő élelmiszer-árusító üzlet nyitvatartási rendjének és áruautomata működtetési időszakának a megállapodásban történő meghatározásához való egyetértéséről.

6.10. A szülői munkaközösség amennyiben szükségesnek tartja, részt vesz a tanuló- és gyermekbalesetek kivizsgálásában.

6.11. A szülői munkaközösség adott esetben döntést hoz a jogszabályban előírt tanulói létszám túllépéséről való egyetértéséről.

6.12. A szülői munkaközösség dönt a saját működési rendjének és munkaprogramjának elfogadásáról.

6.13. A szülői munkaközösség segíti a tanulók kérésére a diákönkormányzat munkáját.

 

Az iskola szervezeti és működési szabályzata a szülői munkaközösség részére további jogokat állapíthat meg.

  1. számú melléklet, a Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége szervezési működési szabályzatához

 A szülői Munkaközösség választmányának tagjai   

 Név                     Lakcím                                 Telefonszám        E-mailcím

 elnök: 

1. …………………………………………………………………………………………………..

43. …………………………………………………………………………………………………..

 

  1. számú melléklet a Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége szervezési működési szabályzatához

 MEGHÍVÓ (minta)

 Kedves Szülői Munkaközösségi Tagok!

 Ezúton meghívjuk a Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközösség gyűlésére.

 Az ülés időpontja: ……………………………………………           

 Az ülés helye:   Mátyás Király Általános Iskola tanterme.

  Napirendi Pontok:

 1. Levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása

 2. Az elnök beszámolója a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről, feladatok elvégzéséről eredményességéről.

 3. Előre kitűzött napirendi pont véleményezési, egyéb kötelező döntéshozatali ügyben.

 4. Egyéb: felmerülő kérdések felvetések, javaslatok.

  Kelt:

                                                                                    a Mátyás Iskola Szülői Munkaközösség elnöke

  1. számú melléklet a Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége szervezési működési szabályzatához

 JEGYZŐKÖNYV (minta)  

 A Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége ülése

 Az ülés időpontja:     ………………..év  …………..……… hónap …….nap   …….óra ……..perc

 Az ülés helye:   Mátyás Király Általános Iskola tanterme.

 Jelen vannak:

1. …………………………………………………………………………………………………..

2. …………………………………………………………………………………………………..

43. …………………………………………………………………………………………………..

  Összesen:                                                                                            azaz …………..%-ban

 Tárgy: Pomázi Mátyás Király Általános Iskola Szülői Munkaközössége meghívó szerinti időpontra meghirdetett ülése

A ülés napirendi pontjai:

  1. Levezető elnök, jegyzőkönyv vezető és a jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása.
  2. Az elnök beszámolója a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről, feladatok elvégzéséről eredményességéről.
  3. Előre kitűzött napirendi pont véleményezési, egyéb kötelező döntéshozatali ügyben.
  4. Egyéb: felmerülő kérdések felvetések, javaslatok.

 Határozat:

Az ülés….. ….....%-os igen szavazattal a javasolt napirendi pontokat elfogadja.

 

  1. sz. Napirendi pont

Levezető elnök, jegyzőkönyv vezető és a jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása

A ülés  

– levezető elnöknek:      ………………………..-t

– jegyzőkönyv vezetőnek:             ………………………..-t

– hitelesítőknek:                          ………………………..-t és ………………………..-t

                            …..….% igen szavazattal választja meg.

A levezető elnök megállapítja, hogy a meghirdetett közgyűlés határozatképes, és megnyitja a közgyűlést.

 2. sz. Napirendi pont

Az elnök beszámolója a legutóbbi ülés óta eltelt eseményekről, feladatok elvégzéséről eredményességéről:

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Határozat:

1. Az ülés ………%-os igen ………..%-os nem …………..%-os tartózkodás mellett úgy határozott, hogy ……………………………………………………………………………………………………………………

3. sz. Napirendi pont 

Előre kitűzött napirendi pont véleményezési, egyéb kötelező döntéshozatali ügyben.

…………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………

1. Az ülés ………%-os igen ………..%-os nem …………..%-os tartózkodás mellett úgy határozott, hogy …………………………………………………………………………………………………………………………

4. sz. Napirendi pont

Egyéb: felmerülő kérdések felvetések, javaslatok.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Határozat:

  1. 1. Az ülés ………%-os igen ………..%-os nem …………..%-os tartózkodás mellett úgy határozott, hogy ……………………………………………………………………………………………………………………………

 Miután a napirendi pontokhoz a tulajdonosok részéről több hozzászólás nem volt, a levezető elnök megköszönte a részvételt és az ülést bezárta.

 Pomáz, Dátum

…………………………………        ……………………………….

levezető elnök                           jegyzőkönyv vezető

………………………………                                                                                   

jegyzőkönyv hitelesítő  

………………………………

jegyzőkönyv hitelesítő                                                                                          

A bejegyzés trackback címe:

https://matyasiskolaszmk.blog.hu/api/trackback/id/tr517891554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása