Szülői Munkaközösség

Szülői Munkaközösség

Mi az az SZMK ?

2015. október 04. - matyas.szmk

SZMK = Szülői Munkaközösség

Szülői képviselőnek lenni – örömteli, érdekes feladat! Részt venni az iskola életében? Persze, szívesen, de ez még távolról sem jelenti azt, hogy valamilyen funkciót vállaljak! Sokan ilyen gondolatokat forgatnak fejükben az első szülői értekezleten, mikor a szülői képviselők megválasztása kerül napirendre. Természetesen ilyenkor minden irányból biíztatják az embert és amikor egy pillanatra elfordulunk, már meg is választottak az osztályban szülői képviselőjének. Ha Te is ebben a cipőben jársz vagy általános felvilágosítást szeretnél kapni, akkor most a megfelelő tájékoztatót olvasod. Ez a tájékoztató rövid bepillantást nyújt az együttműködési jogokba, kötelességekbe és formákba. A gyerekek és fiatalok sikeres képzésének és nevelésének fontos feltétele a diákok, a szülők és a tanárok közötti jó kapcsolat. A szülöi munkaközösség az iskolai életben a nélkülözhetetlen kapocs szerepét tölti be.

 

A szülői képviselők tevékenysége:

Együttműködés a konfliktussok megoldásában.

Az iskolai programok támogatása, szervezésének segítése.

Az osztálypénztárak kezelése.

Információk ,listák stb továbbítása.

Az osztályfőnökök támogatása.

Szülői munkaközösségi üléseken való aktív vagy helyettesítőkön keresztüli részvétel

Kapcsolattartás és információcsere biztosítása az iskola és a szülők között

 

További tevékenységek a szülői munkaközösségi alapszabályzatban megfogalmazva

 

A szülői munkaközösség szervezete:

A szülői képviselök: osztályonként két személy akiket a tanév első szülői értekezletén választanak meg a szülők.

A szülői munkaközösség: az összesszülői képviselőből áll.

A munkacsoportok: minden érdeklődő szülő, tanár és diák számára nyitottak.

 

Tájékoztatni, Tájékoztatni, Tájékoztatni?!

Az iskolán belül a szülői munkaközösség tájékoztató munkájának nagy jelentősége van. A szülői munkaközösség ülésein, az iskolát általánosan érintő témákat beszélnek meg. Az iskolai, az alapítványi, a diákönkormányzati képviselők és a szülők képviselői saját nézőpontjukból adnak betekintést az érdekesebb változásokba, fejleménykbe. Ezeken az üléseken tapasztalatokat cserélnek és újí tási javaslatokat tehetnek. Itt van lehetőségük a szü lői képviselőknek saját osztályuk ügyeit előterjeszteni és szavazás keretében új szabályokat alkotni. Másrészt az is feladatuk, hogy a szülőket minden fontos témáról tájékoztassák,legyen az szabály vagy határozat, iskolai rendezvények,  vagy szervezés. A tájékoztatás legalkalmasabb eszközei a szülői értekezletek és az info-levelek. 

 

A szülői értekezlet

Évente legalább két szülői értekezletet kell tartani. Ezekre a találkozókra megh lehet hívni szaktanárokat, nevelőket is, de állandó tag az iskola, az alapítvány és a diákönkormányzat képviselője. Itt beszélik meg a szülők kívánságait valamint fontos információkat közölnek a lehetséges változásokról. Ahhoz, hogy az osztályban uralkodó hangulatról és a szülőket foglalkoztató gondokról képet kapjunk, létre lehet hozni egy szülői törzsasztalt is. Itt is érvényes az alapelv : az egymás közti beszélgetések elősegítik az kellemes munkát.

Együtt élni és tanulni azt jelenti, hogy közeledjünk egymáshoz, és így alakítsuk saját álláspontunkat. Sok probléma forrása a hiányzó illetve pontatlan kommunikáció. Ezért kívánatos egy őszinte beszédkultúra kialakítása, mely csak úgy jöhet létre, ha a szülői képviselők kezdettől fogva dolgoznak a szülők és tanárok közötti folyamatos párbeszéd megteremtésén. A szülői képviselők ezzel az iskola hangulatát és a jó tanulási légkört segíthetik elő. Tapasztalni fogjátok, hogy a szülői képviselők összekötő láncszem szerepét játszhatják szülők és oktatók, szülők és szülők, diákok és tanárok, sőt még diákok és szülők között is.

 

Miért gyere el?

Mert a te ötleteidre is szükség van!

Mert szülők nélkül nincs szülői munkaközösség sem!

Mert azonnali választ kaphatsz a kérdéseidre, vagy a megfelelő helyre továbbítjuk, hogy mielőbb megtudd amit szerettél volna!

Mert együtt megvalósíthatjuk a Te elképzeléseidet is az iskolával kapcsolatban!

Mert együtt könnyebb és ha segítesz te is jobban fogod érezni magad!

Jó gyerek+Jó pedagógus+ Jó szülő = KIVÁLÓ ISKOLA

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matyasiskolaszmk.blog.hu/api/trackback/id/tr457891782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása